Ne vem, kako je pri vas, ampak pri nas je avokado kralj sadežev. Njegova kremasta struktura in masleni okus prepričata tudi najbolj zahtevnega družinskega okuševalca. Pardon, okuševalko. 😉 Zdrava hitra malica, ki je (sploh glede na čas priprave) všeč tudi meni. Prerežem ga na pol, odstranim pečko, žličko v roke in – akcija.

Lani septembra sem začutila željo, da pečke za spremembo ne bi vrgla stran. Imela sem težke dni in zazdelo se mi je, da bo opazovanje rasti te zelene rastline nekaj, kar mi bo v dokaz, da življenje teče dalje.

Z Vito in Bojanom smo se lotili projekta:

  1. Najprej smo v pečko malo pod kotom zapičili tri zobotrebce, s pomočjo katerih smo
  2. pečko položili v kozarec s špičastim delom navzgor,
  3. jo zalili z vodo tako, da je bila pod vodo samo spodnja polovica in
  4. kozarec postavili na okensko polico.

Potem smo čakali. Skrbeli smo, da smo občasno menjali vodo ali pa jo vsaj malo prilili, ko je bilo potrebno – pečka mora biti ves čas na pol v vodi. Prav tako smo splakovali in brisali sluz, kadar se je pojavila.

Povem ti, da si je gospod A vzel svoj čas. Očitno se je odločil, da nas bo naučil potrpežljivosti.

Po kakih treh mesecih, ko smo že malo pozabili, da naj bi iz pečke kar koli zraslo, se je ta najprej razpolovila in začela poganjati korenine. Potem je začelo rasti drobno stebelce s prvimi zametki listkov. Listi so vsak dan občutno zrasli in kar na enkrat je tudi steblo raslo po kak centimeter na dan.

Vsak dan, ko smo prišli domov z vrtca in službe, je bila prva stvar, da smo pogledali, koliko je že zrasel naš avokado. Potem ga Vita je nekega dne hudomušno poimenovala Bojan, in od takrat naprej smo opazovali – »Bojana«. 😉

Včeraj smo se odločili, da vajo ponovimo in »Bojanu« v času vsesplošne osamljenosti priskrbimo malo družbe. V vodo smo namočili tri nove pečke, »Bojana« pa smo posadili v zemljo. On je svoje opravil. Potrpežljivosti in optimizma nas je učil z razlogom. Zdaj je na nas, da pokažemo, koliko smo odnesli.

No, za Vito se že ve, da jo je odnesla z novo nalogo, ki združuje tipanje zemlje in zalivanje rastline.

Ko boste pri vas doma namakali pečke v kozarcih, pa mi zaupaj, kakšna imena so doletela vaše klorofilodajalce.

Smeh JE pol zdravja in v teh dneh kozarci SO napol – POLNI. 😉

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Košarica
Scroll to Top