Otroci so naravni jogiji. Začniva z mojo izkušnjo.

Ko je bila Vita dojenček, sem jo tako rada samo opazovala. Bila je tako umirjena. Njen um ni bil bombardiran s sto dražljaji, čeprav je bilo zanjo vse novo in nepoznano. Svet je opazovala s takšno radovednostjo in zanimanjem. Trenutek za trenutkom. Ne le zunanji svet, pač pa tudi svoje telo. Med tem ko je premikala rokico in stiskala pest, jo je opazovala in se ji čudila. Ko sem ji pela, je onemela in samo poslušala …

Pravljična joga za otroke dojenček

Pomislila sem: kako čuječi so dojenčki in mali otroci. Živijo v tem trenutku, tukaj in zdaj. Ne razmišljajo in analizirajo, ampak samo so. V svojih čustvih so tako iskreni. Ko so veseli, se smejijo brez zadržkov, že v naslednjem trenutku jih morda kaj zmoti in jočejo kot dež. Ne bojijo se pokazati svojih čustev, niti jih ne zmorejo skriti. Nimajo še vcepljenih vrednostnih sistemov, zato se zaradi svojih čustev ne obsojajo.

Ali ni v tej otroški pristnosti, prisotnosti, radovednosti, odprtosti in (samo)raziskovanju nekaj tako jogijskega? Ali niso otroci na nek način bolj v stiku s seboj, kot mi odrasli, ki nas misli odnašajo sem in tja, kot vihar odnaša jesensko listje?

Prešinila me je misel: ne bi bilo bolj enostavno otroku približati jogo od malih nog (na prilagojen način, seveda)? Če bi se že kot otroci naučili opazovati svoj dih, ljubečega odnosa do sebe in okolice, zavedati se svojega telesa in ga poslušati … mar ne bi bilo več kot pol dela na sebi, s katerim se srečujemo odrasli, opravljenega tako rekoč “mimo grede”?

Vse te misli mi niso dale miru, zato sem se odločila, da preučim, ali se med jogo in otroci pravzaprav najde kakšna povezava ali ne.

Pravljična joga za otroke morje

Vita je bila stara dve leti in pol, ko sem na spletu našla delavnico Pravljične joge z Urško Križaj Božič. Prebrala sem, da gre za kratko delavnico, na kateri otroci v spremstvu enega od staršev pod Urškinim vodstvom vstopijo v pravljico in postanejo del nje. Oponašajo živali in situacije v zgodbi, tečejo, pojejo, skačejo, se objemajo in počivajo. Pa poskusimo, sem si rekla.

To sobotno dopoldne je bilo »najino«. Odpravili sva se na jogo v Ljubljano in najbrž ni treba posebej poudariti, da se je Viti že sama ideja, da gre tokrat na jogo z mamico, zdela fantastična. In kako je vse skupaj potekalo? Ura in pol zadrževanja asan v tišini, petje manter in urjenje v pranajamah?

Brez skrbi. Joga za otroke je gibalno-domišljijska igra. Je zelooo živahna, razgibana, glasna in zabavna. Otroci so skupaj s starši sledili pravljici, ki jo je pripovedovala Urška. Sledili smo ji s celim telesom. Ko smo potovali skozi zgodbo, smo se zlili z njo – oponašali smo različne živali (kar je spominjalo na izvajanje enostavnih jogijskih asan, ki pa jih večinoma nismo zadrževali).

Nama z Vito se je najbolj dopadel lev, ki je najprej počival na skali, potem pa se je prebudil, se postavil na vse štiri in na ves glas zarjovel, ker ga je bolel zob. Otroci so se potem zbrali skupaj in vlekli vrv, s pomočjo katere so ubogemu levu izruvali boleči zob, pri tem pa vsi po vrsti popadali na tla in se krohotali.

Šolska urica otroške joge je bila intenzivna in fizično aktivna tako za otroke, kot za starše in učiteljico. Kljub temu pa so bili vmes tudi zelo umirjeni trenutki: na začetku, ko je vsak udaril po tibetanski posodi, povedal svoje ime in svojo najljubšo žival. Vmes, na primer, ko je lev počival na skali. Na koncu, ko smo počivali … Med starši in otroki je bilo veliko smeha, skupnega veselja, ni pa manjkalo niti dotikov in objemov. Celotna izkušnja je bila tako za otroke kot starše doživeta, povezovalna in nepozabna.

Pravljična joga za otroke letalo

Kmalu sem ugotovila, da pravljična joga poteka tudi v kranjski knjižnici – in to kar na tedenski ravni, po vrhu vsega brezplačno. (Kje so predkoronski časi, ko smo se lahko starši in otroci iz različnih vetrov gnetli v malem zaprtem prostoru brez skrbi?)

Tam je pravljična joga potekala pod vodstvom Urškine učenke Tanje, ki jo verjetno poznaš po njeni Igrivi igralnici. Zadeva je potekala malenkost drugače: otroci so bili v telovadnici eno šolsko uro sami, brez starša (ki je v tem času lahko vrnil prebrane knjige, nabral nove in malenkost počil). 😉

Ne vem točno, kaj so otroci notri počeli, vem pa, da je Vita na to jogo hodila res rada in kar žarela, ko so se po končani uri vrata odprla in so otroci našli vsak svojega starša.

Kaj pomeni pravljična joga?

»Pravljična joga je vodena vadba z elementi joge, posebej oblikovana za otroke že od najnežnejše starosti.« (Urška Božič Križaj, Pravljična joga) Gre za igrivo obliko gibanja, ki ga povezuje pravljica. Zgodba otroke zvabi v različne asane, ki so prilagojene otroški izvedbi.

Poudarek ne sme biti na zahtevnih asanah, kot so zahtevni zasuki, zakloni, inverzije in podobno. Ne nazadnje ne smeva pozabiti, da se človeška hrbtenica oblikuje do 12. leta starosti, zaradi česar bi lahko s pretiravanjem in siljenjem otroka v zadrževanju zahtevnih položajev dosegli nasprotne učinke, izzvali bolečine in poškodbe. Dobra stvar otroške joge, kar se tiče varnosti izvedbe, je, da otroci svoje telo zelo dobro poslušajo. V asane ne gredo, če jim telo govori, da mu to ne ustreza. Prav tako asan ne zadržujejo dalj časa, saj jim to ni prijetno.

Pravljična joga za otroke jogijske vrednote

Kljub temu, da pri otroški jogi izbiramo zgolj prilagojene preprostejše jogijske položaje in najenostavnejše dihalne tehnike pranajame, kot so zavedanje diha, podaljševanje izdiha s pomočjo zvoka »sssssss«, »ššššššš«, »ooooommm«, ipd, pravljična joga otroke seznanja tudi z osnovnimi jogijskimi vrednotami. Te so radoveden in ljubeč odnos do sebe in svojega telesa ter spoštljiv in nenasilen odnos do sveta in soljudi. Pravljična joga spodbuja pristni užitek v igrivem gibanju, prisotnost v sedanjem trenutku brez tekmovalnosti in rivalstva z namenom dosege končnega cilja.

V današnjem svetu otroci že od malih nog pretežno veliko sedijo, če pa se že gibajo, razne športne discipline hitro vodijo v tekmovalnost in tek za dosežki. Otroci lahko zaradi tega občutijo več stresa, kot si običajno predstavljamo ali priznamo. Pustimo otrokom otroštvo in igro, naj bodo zadovoljni s svojimi telesnimi zmogljivostmi ne glede na meritve in tekmovalne rezultate. Ideologija pravljične joge je po mojem mnenju iz tega vidika za otroško dušo pravi balzam.

Zakaj je za otroke izvajanje asan koristno?

»Asane optimizirajo delovanje telesnih funkcij, razvijajo moč, prožnost, gradijo disciplino, samozavest in umirjajo um.« (Urška Božič Križaj, Pravljična joga) Otroške asane poimenujemo po živalih, na katere spominjajo. Naj jih naštejem le nekaj: »strešica« se spremeni v »psa«, »bojevnik I« postane »žirafa«, … medtem ko »krokodil« ostane »krokodil«, »metulj« ostane »metulj« in »drevo« ostane »drevo«.

Pravljična joga za otroke pes

Tako kot pri odraslih, tudi pri otrocih dobra jogijska praksa sestoji iz smiselnega zaporedja asan. Pri otrocih pravila igre sicer niso tako zelo striktna. Ne nazadnje je potrebna tudi pripravljenost na improvizacijo, saj se zadeve v praksi mnogokrat zasukajo drugače, kot si zamislimo odrasli. Otroci »padejo noter« in pogosto se zgodi, da zgodbo želijo zapeljati v popolnoma svojo smer. V primeru skupinske vadbe je to sicer malo težje izvedljivo. Če eden od staršev z otrokom jogo izvaja sam, pa je celo zaželeno, da ga posluša, mu sem in tja prepusti vodenje zgodbe v svojo smer in mu sledi. To krepi otrokovo samozaupanje in samozavest in pripomore k razvijanju njegove ustvarjalnosti.

Ali otroke učimo dihalne tehnike?

Mali otroci se svojega dihanja ne zavedajo. Pri pravljični jogi jih spodbujamo, da v ležečem ali sedečem položaju položijo eno dlan na trebušček in drugo na prsni koš. Se dlani premikata? Katera dlan bolj vibrira, če ob izdihu pojemo »oooooommmm«? Ali lahko ob izdihu šepetamo »šššššššššš« ali »ssssssssss«?

Odrasli vemo, da na omenjene načine otroku pomagamo ozaveščati in podalševati dih. Otrok seveda s tem ne obremenjujemo. Zanje je vse skupaj le del igre, ki jim pomaga spoznati povezavo med globokim umirjenim dihom in sproščenostjo. Ta pa jim lahko pomaga pri sproščanju napetosti in lažji umiritvi, kadar so vznemirjeni.

Pravljična joga za otroke zavedanje diha

Kakšne koristi otrokom prinaša pravljična joga?

Spoznavanje lastnega telesa in njegovega delovanja

Ko pravljica otroka zvabi v določeno asano, je ta položaj telesa običajno za otroka nekoliko nevsakdanji.  Poglejva si nekaj primerov. V asani »metulj« otrok opazuje, kakšen je občutek, ko se njegovi stopali stikata eno z drugim. V asani »drevo« otrok lovi ravnotežje na eni nogi. V asani »konj«, ko eden od staršev otroka drži za meča in mu pomaga stati na rokah, pa otrok okolico opazuje obrnjeno na glavo, kar ga neznansko zabava.

Otrok se postopoma zaveda svojega diha in spozna, da ga umiritev in poglobitev diha pomirja.

Pravljična joga za otroke spoznavanje telesa

Razvoj motoričnih in koordinacijskih sposobnosti

Omenili sva že asano »drevo«, zato nadaljujva kar s tem primerom. Ko se otrok prvič postavi na eno nogo, si običajno pomaga tako, da se za večjo oporo drži stene ali starša. Ko asano izvaja večkrat, postopoma razvija občutek za ravnotežje. Po določenem času se lahko spusti – še več, v ravnotežnostnem položaju lahko vztraja vse dalj časa.

Povečevanje telesne moči in vzdržljivosti

Kot sem pisala že v zapisu o pozitivnih učinkih joge za odrasle, tudi pri otrocih velja, da joga pomaga krepiti telo. Mnoge asane povečujejo telesno moč in vzdržljivost – in čeprav so te pri otroški jogi nekoliko poenostavljene, to pravilo še vedno velja.

Pravljična joga za otroke moč in vzdržljivost

Izboljševanje telesne drže

Spet poglejva primer, ki sva ga že izpostavili: asana »metulj«. Ko sediva na tleh, približava stopala in razpreva kolena, se nama hrbet morda ukrivi. Zelo verjetno se to zgodi tudi otroku. Ko ga opozorimo, naj sedi zravnano, da bo metuljček lahko poletel, otrok ozavesti pravilno telesno držo v sedečem položaju. To mu bo ostalo v telesu tudi kasneje, ko bo morda presedel večji del dneva. Lažje bo ozavestil, kadar bo njegova drža neprimerna in jo hitreje popravil. Veliko otrok že v najzgodnejši mladosti preveč časa preživi sede – posledica pa je, da imajo mnogi že zgodaj skrajšane zadnje stegenske mišice in zato težko sedijo zravnano, ko imajo pred seboj iztegnjene noge (asana »palica«). S tem, ko otroci vadijo sedeči položaj »palice« ali »tovornjaka« (kot to asano imenuje Urška Božič Križaj v Pravljični jogi), se njihove zadnje stegenske mišice podaljšujejo, s tem pa se izboljšuje tudi njihova drža.

Pravljična joga za otroke izboljšanje telesne drže

Krepitev imunskega sistema

Pravljična joga otroke spodbuja h gibanju – in kot je splošno znano, gibanje krepi imunski sistem.

Povečevanje pljučne kapacitete

S tem, ko otroka na igrivi način spodbujamo, da poglobljeno diha (npr. preko »ššššš« izdiha), to (rednem ponavljanju nekoliko daljših časovnih enot) pripomore k povečevanju njegove pljučne kapacitete. Čez čas se bo njegov spontani dih poglobil, kar pa na telo deluje zelo blagodejno. Poglobljeni dih aktivira parasimpatični živčni sistem. Z drugimi besedami, telo od globokega, umirjenega diha prejme sporočilo, da ni v nevarnosti, zato se lahko sprosti. Posledica tega je lažje soočanje s stresom v vsakdanjih življenjskih situacijah.

Spoznavanje čustev, njihov nadzor, obvladovanje

Otroku lahko preko pravljic pomagamo prepoznavati in poimenovati različna čustvena stanja. Pravljična joga nam ponuja odlično priložnost, da otroka seznanimo s tem, da so vsa čustva v redu in dovoljena. Lahko pa jim pokažemo tudi, kako neprijetna čustvena stanja, kot je na primer jeza, lažje obvladati. Že ko zavestno podaljšamo en sam izdih (npr. s pomočjo zvoka »sssssss«), v telesu sprostimo precej fizične napetosti in odpravimo najhujši stres.

Pravljična joga za otroke spoznavanje čustev

Krepitev samozavesti

Otroci kmalu osvojijo določene asane in enostavne dihalne tehnike, kar jim daje občutek boljšega obvladovanja svojega telesa. Poleg tega so na pravljični jogi sprejeti točno takšni kot so – vsi otroci so »dovolj dobri«.

Pravljična joga za otroke

Povečevanje koncentracije in zbranosti

Otroška koncentracija je praviloma zelo kratka, nimajo samokontrole in so pogosto zmedeni (kar še posebej velja pri zelo majhnih otrocih). Starši, ki izvajajo pravljično jogo z otroci in učitelji otroške joge se morajo tega zelo dobro zavedati. Ta igra od odraslih pogosto zahteva ogromno mero potrpežljivosti, fleksibilnosti in prilagodljivosti. Na začetku bo otroška koncentracija trajala zelo malo časa – in ko enkrat popusti, nima smisla vztrajati za vsako ceno. Morda boš na začetku z otrokom naredila le asano ali dve. Z redno vajo pa se otroci izurijo – vedno lažje sledijo zgodbi in sodelujejo pri jogi.

Spodbujanje ustvarjalnosti in igrivosti v nasprotju s tekmovalnostjo

Danes že za vrtčevske otroke obstaja ogromno športnih dejavnosti (plezanje, ples, …), ki so v osnovi super. Škoda je le, da otroci prej ali slej postanejo spodbujeni k tekmovalnosti in lovu za dosežki. Sliši se kot igra, a otroci lahko pri tem doživljajo hude frustracije in stres.

Pri pravljični jogi končni rezultat ni pomemben – pomembno je le, da otroci uživajo na poti sami. Ne glede na njihovo telesno pripravljenost, sposobnost koncentracije in sledenja, … za pravljično jogo so prav vsi dovolj dobri prav takšni, kot so. Počutijo se sprejete in pripadne, zato so lahko sproščeni, kar pozitivno vpliva na njihovo igrivost in ustvarjalnost.

Če jim pri domači vadbi pustimo, da zgodbo tudi sami zapeljejo v svojo smer, oponašajo živali, ki jih nismo predvideli in držijo vajeti v svojih rokah, je njihova ustvarjalnost lahko zares brezmejna. S tem se krepita tudi njihova samopodoba in raste samozavest.

Pravljična joga za otroke ustvarjalnost

Kakovostni skupni prosti čas

V hitrem tempu življenja kljub pandemiji včasih težko najdemo čas, ko smo res samo z otrokom – ne da bi sočasno delali (od doma), opravljali gospodinska opravila, ipd. Otrok zelo močno čuti, kdaj je starš prisoten le fizično, kdaj pa je z njim zares tukaj in zdaj. Pravljična joga od obeh – otroka in starša – zahteva maksimalno prisotnost, hkrati pa (tako zaradi smeha kot zaradi fizičnega dotika) pripomore k krepitvi odnosa in poglabljanju medsebojne povezanosti.

Pravljična joga za otroke skupni čas

Mimogrede: skozi ta zapis omenjam le jogijsko aktivnost otroka in starša – z namenom, da poenostavim zadevo. Seveda pravljično jogo lahko z otrokom izvaja tudi katerakoli druga odrasla oseba, ki čuva otroka. Babica, dedek, teta, stric, varuška, … Morda bo pravljična joga postala nov ritual, ki ga bosta razvila s svojim nečakom? Kar pogumno! 😉

Spodbujanje zdravega življenjskega sloga

Pozitivni učinki joge so za odrasle osebe lahko zares številni in neverjetni. Prav nič ne škoduje, če se otrok že v rosnih preko igre spozna z jogo in se mu to v spomin vtisne kot nekaj, kar mu daje prijetne občutke. Nikakor ne zagovarjam, da otroka silimo s kakršnokoli aktivnostjo, če zanjo ne pokaže interesa. Če pa otroku jogo predstavimo in mu je všeč, smo morda zanj naredili nekaj dolgoročno zares koristnega.

Poleg tega se preko otroške joge z otrokom gibamo, smejimo, zabavamo, objemamo … skupni čas preživljamo aktivno in doživeto, kar otroku daje odličen zgled za lastno delovanje.

Pravljična joga za otroke življenjski slog

Sprostitev

Asane in dihalne tehnike, če jih izvajamo pravilno in v premišljenem zaporedju, na človekov živčni sistem delujejo zelo blagodejno in pomirjujoče. Pri otroški jogi je sicer več poudarka na sami zgodbi, zabavi in igri – kljub temu pa otroci na ta način iz telesa sprostijo odvečno energijo in so praviloma po pravljični jogi prijetno utrujeni in umirjeni.

Zanimivo je, kako otroci, kljub vsej svoji energiji, obožujejo zaključni položaj »shavasana«, ki ga v pravljični jogi imenujemo »zaspanček«. Ravno danes mi je Vita rekla: »Veš, tega zaspančka imam pa rada« – in to ponovila dvakrat. Otrokom je, presenetljivo, zelo prijetno ležati in ne početi nič.

Pravljična joga za otroke joga za sprostitev

Kako se lotiti pravljične joge doma?

Če te mika, da bi s svojim malim jogijem preizkusila pravljično jogo tudi sama, ti svetujem, da za začetek obiščeta eno od delavnic pravljične joge, na kateri so skupaj z otroki prisotni tudi starši. Tam boš videla, kako vse skupaj poteka in dobila kakšno uporabno idejo.

Če vaju bo izkušnja navdušila, si lahko sem in tja tudi doma popestrita deževno dopoldne – morda pa bo pravljična joga postala vajina nova najljubša skupna rutina. In kako se zadeve lotiti doma?

Sama sem si kupila knjigo Pravljična joga Urške Božič Križaj, ki si jo seveda za začetek lahko izposodiš tudi v knjižnici. Gre za nekakšen priročnik, v katerem so na simpatičen način predstavljene otroške asane, opisano pa je tudi, kako se pravljične joge lotiti doma in na kakšen način sestaviti svojo otroško jogijsko pravljico.

Pravljična joga za otroke knjiga

Prav tu sem dobila navdih in idejo, da ustvarim svojo jogijsko pravljico. In nastala je Kačalinka Čalapinka! Jo že poznaš? 😉

Zgodba Kačalinke je napisana igrivo, kljub svoji lahkotnosti pa nosi pomembno sporočilo o pomenu sprejemanja samega sebe in drugačnosti v družbi.

Ilustracije v knjigi otroka povabijo, da se v izkušnjo poda s celim telesom in ne le preko poslušanja. Posnema živali v zgodbi in se tako razgiba v igrivih jogijskih položajih in preko igre spoznava različne dihalne tehnike.

V žepku zadnje platnice knjige se nahaja dvojno presenečenje: mali vodnik po pravljični jogi ter recept za Čalapinkine slastne palačinke.

Pravljica je na moje veliko zadovoljstvo doživela neverjetne odzive, tako od staršev in otrok, ki so pravljico uporabljali doma, kot tudi od medijev ter od učiteljic in vzgojiteljic, ki veselo kačalinkajo v šolah in vrtcih. Po tem, ko je bila kar dvakrat razprodana, je dobila lepo nadgradnjo v obliki Kačalinkine pesmi, na katero lahko otroci zaplešejo sami ali pa skupaj s starši.
PS: če si tudi ti med tistimi, ki radi povsem ugasnemo ekrane, te vabim, da v roke vzameš kitaro ali pa sedeš na klavirski stol in za spremljavo pesmi poskrbiš kar sama. Enostavne akorde pesmi najdeš tukaj. 😉

Poleg Kačalinke (naročiš jo lahko tukaj), ki je prva otroška jogijska pravljica v Sloveniji, obstajajo tudi prevedene otroške jogijske knjige tujih avtorjev. Lahko pa si izbereš poljubno pravljico in domišljiji prepustiš prosto pot – z otrokom lahko oponašata različne živali, ki v pravljici nastopajo in na ta način oblikujeta svojo pravljično jogijsko prakso.

Pravljična joga za otroke I breathe

Super je, če vsako prakso z otrokom začneta z določeno rutino – na primer s cingljanjem koshi zvončka ali sedenja in petja zloga »oooommm«. Otroci na ta način lažje »padejo noter« in vstopijo v mistični svet pravljične joge. Dodatno pomagajo razni pripomočki, glasba … ampak ta zapis je že zelo dolg 🙂 Za začetek bo dovolj namig: Ne pozabi, da je tvoj glas tvoj najboljši pripomoček, ko želiš pridobiti otrokovo pozornost. In nikar ne spreglej čarobnih učinkov petja!

Toliko za začetek. Če te karkoli zanima še bolj podrobno, zapiši v komentar in potrudila se bom najti odgovor na tvoje vprašanje. Upam, da sem te navdušila, da pravljični jogi tudi sama odpreš vrata priložnosti. Na potepanju po jogijskih pravljicah tebi in tvojemu malemu jogiju želim obilo zabave, sprostitve in vse več medsebojne povezanosti!

Pravljična joga za otroke na morju

Vir: Urška Božič Križaj: Pravljična joga
Fotografije: Bojan Okorn

2 thoughts on “Pravljična joga za otroke: kaj, zakaj in kako”

  1. Pingback: 10 najlepših otroških zvočnih pravljic | Little Mandala

  2. Pingback: 7 priporočil za popolne jogijske začetnike | Little Mandala

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Košarica
Scroll to Top