Kačalinkanje v vrtcih in šolah

Kačalinkanje v vrtcih in šolah

Kaj je kačalinkanje?

Kačalinkanje je slastno doživetje, ki ga z otroki ustvarimo s pomočjo pravljice Kačalinka Čalapinka išče prijatelja. Tej primešamo igrive jogijske položaje, jo nadgradimo s pogovorom o čustvih in začinimo s peko palačink po Kačalinkinem receptu. Ko vsemu temu dodamo še prikupne ilustracije ter navihano Kačalinkino pesem s koreografijo, kačalinkanje postane ena izmed otroških najljubših dejavnosti z mnogimi pozitivnimi učinki.

Jogijski položaji

Pogovor o čustvih

Peka palačink

Prikupne ilustracije

Pesem s koreografijo

Za kakšno starost otrok je kačalinkanje primerno?

Jogijska pravljica Kačalinka Čalapinka je zasnovana večplastno. Z nekaj prilagoditve je primerna tako za najmlajše (3-6 let stare otroke), nič manj priljubljena pa ni med otroki nižjih razredov osnovne šole.

S čim tako odstopa od ostalih pravljic?

Otroci se razgibajo

Otroci se ob igrivih jogijskih položajih razgibajo, ozaveščajo svoje telo, krepijo svoje telesne zmogljivosti, ozaveščajo dih in se lažje umirijo.

Krepitev koncentracije

Ob sledenju zgodbi in sočasnem izvajanju jogijskih položajev otroci krepijo koncentracijo, razvijajo domišljijo in razvijajo pozitiven odnos do sebe in svojega telesa.

Zabava

Zabavni jogijski položaji, humor v zgodbi, sladkosneda glavna junakinja in igriva Kačalinkina pesem s koreografijo so glavni elementi, zaradi katerih otroci obožujejo kačalinkanje. Zgodnje izkušnje druženja ob knjigi jim tako ostanejo v prijetnem spominu, kar vpliva na grajenje pozitivnega odnosa do knjig in branja.

O čem govori zgodba?

Zgodba govori o prijazni kačici, ki obožuje palačinke. Odloči se, da bi želela spoznati prijatelja. Pri tem se ujame v past, saj v želji po sprejetosti želi ugajati za vsako ceno. Na koncu spozna, da mora biti točno takšna, kot je, saj tako pravi prijatelji pot do nje najdejo sami. Starejši otroci se preko zgodbe učijo strpnosti in sprejemanja drugačnosti v družbi – kot tudi samih sebe.

Zakaj je pravljica Kačalinka Čalapinka tako popularna med vrtci?

Kačalinka je že kmalu po izidu pravljice v septembru 2021 postala ljubljenka slovenskih vrtcev, saj so strokovni delavci in delavke v njej prepoznale veliko vrednost predvsem zaradi številnih možnosti njene uporabe. Na spletu smo našli nekaj vrtčevskih objav o uporabi pravljice in jih za vas zbrali na enem mestu:

Vrtec Ribniček

Toplo priporočamo tole zgodbico o iskanju prijateljev in medsebojnem sprejemanju – Kačalinka Čalapinka išče prijatelja. V naših vrtcih smo si v šolskem letu 2022/2023 zgodbico zamislili kot rdečo nit pedagoškega dela.

Osnovna šola in vrtec Ankaran

Za OŠV Ankaran smo skupaj z ekipo septembra 2022 pripravili delavnico Kačalinkanje za kar več kot 80 otrok. Hvaležni smo jim za zaupanje in odlično sodelovanje. O svoji izkušnji so zapisali takole:

Sreda je bila, oblačna, spremenljiva,
ko Špela nas je obiskala, zelo prilagodljiva!
S seboj je imela posebno pisano žogo,
nam skozi zgodbo pokazala, kako izvajamo jogo.
Spoznali smo kačico Kačalinko Čalapinko,
ki nam pustila je recept za slastno palačinko.
Njeni prijatelji so tudi zanimivi;
gibčni, počasni, hitri, iskrivi.
Bilo nam je lepo, upamo, da še kdaj bo tako,
hvala vam zelo!

aktiv 1. triade OŠV Ankaran
OŠ Ankaran Kačalinkanje

Kaj je Kačalinkina pesem?

Kačalinkina pesem je nastala ob prvem rojstnem dnevu Kačalinke z namenom, da bralcem pravljice ponudi dodatno, glasbeno dimenzijo. Simpatična pesem otroke pritegne, da še bolj z veseljem sledijo gibanju, med tem ko na jogijski blazini skupaj s sladkosnedo kačico spečejo palačinke in se z njimi posladkajo.

Koreografija v paru je bila posneta z namenom, da ob spremljavi pesmi na jogijski blazini otrok zapoje in zapleše s staršem ali sorojencem. Zaradi lažjega izvajanja v vrtcih in šolah sem posnela tudi solo koreografijo (predvsem iz praktičnih razlogov, saj v tem primeru otrok ne potrebuje niti soplesalca niti rekvizitov). Uporabite lahko obliko, ki vam je ljubša.

Koreografija v paru

Solo koreografija

Pozabili nismo niti na akorde, ki vam bodo v pomoč za kitarsko spremljanje ob petju in plesu otrok.

Delavnice in izobraževanja

Za pomoč pri uporabi pravljice Kačalinka Čalapinka išče prijatelja si lahko ogledate brezplačni 25-minutni posnetek, v katerem avtorica pravljice, Anja Kralj Okorn, preko zgodbe otroke popelje na jogijski potep po Kačalinkini Pravljični deželi.

S kvalificirano ekipo učiteljic joge za otroke, ki so hkrati vzgojiteljice in učiteljice, lahko za vas pripravimo različne delavnice in izobraževanja. Spodaj navajamo nekaj predlogov:

45 minut

Delavnica Kačalinkanje (Joga za otroke s Kačalinko)

Joga za otroke s Kačalinko

60 minut

Delavnica Kačalinkanje

namenjeno vzgojiteljem / učiteljem

3 ure

 Poglobljena delavnica joge in čuječnosti za otroke

 namenjeno vzgojiteljem / učiteljem

8 ur

Celostna delavnica joge in čuječnosti za otroke

namenjeno vzgojiteljem / učiteljem

Kombinacija delavnice + nakup pravljice

Možne so katerekoli kombinacije delavnic z nakupom pravljice Kačalinka Čalapinka išče prijatelja

Še nekaj mnenj o pravljici

Kontaktni obrazec

Kaj pa zanima vas? Zaupajte nam in potrudili se bomo, da vam odgovorimo v čim krajšem času.

    Košarica
    Scroll to Top