Si tudi ti prepotovala že kar nekaj sveta – ko razmišljaš, kam s turističnimi boni na družinski oddih v Sloveniji, pa si mrzla? Potem si na pravem mestu. 😉 

Bojan je na kolesarskem potepanju po Sloveniji odkril turistično kmetijo Šeruga in se odločil, da tja odpelje svoji punci. Tako smo že med vikendom pred najinim poročnim dnem spakirali v avto dve potovalki, dva supa in tri počitniške klobuke, da smo jo takoj na poročni večer lahko popihali na Dolenjsko.

Turistična kmetija Šeruga pri Novem mestu ob sončnem zahodu

Mogoče res še nisi slišala za vas Sela pri Ratežu, prav gotovo pa zastrižeš z ušesi, ko omenim ime Zvone Šeruga. 😉 Spali smo na njegovi domačiji in ga nepričakovano celo srečali, ko je z motoristično družbo prišel mimo na ta kratkega in piškote.

Njegova nečakinja Eva je kriva, da je turistična kmetija Šeruga od domačnosti in gostoljubja (tudi do domačih živali) poka po šivih in že na daleč diši po božanski doma pripravljeni hrani. Trdo prigarana booking.com ocena 9,7 pri bodočih obiskovalcih vzbudi kruta pričakovanja, ki jih nastanitveni objekt gladko preseže. Prijetne prostorne sobe, mirna senčna terasa, dovolj travnatih površin za žoganje in badminton, nekaj malega igral, potoček z ribami in prijazna muca, pardon, zlata prinašalka Brina so samo osnova.

Piko na i prinese prvi stik z nadvse gostoljubnim osebjem, preseže pa ga hrana, ki je naravnost fantastična. Vem, tole bo zvenelo sladkobno, ampak najbolje opiše, kar sem doživela: vsak obrok je pripravljen z Ljubeznijo do gostov. Samopostrežni zajtrk je pester in okusen (poleg domačega sadja sami pripravljajo mesne narezke, peciva in sokove). Pri večerji pa te najprej postrežejo z vrhunsko domačo juhico, potem pa mizo prekrijejo s krožnički in posodicami jedi oz. prilog (tudi ogromno zelenjave!), češ, vsakega malo poskusite. Sledi domača sladica in kadarkoli želiš, dodatek. In če težko čakaš do večerje? Ob špricerju sva se dogovorila za narezek, tako, malo za popikat. Najbolj od vsega me je navdušil občutek sproščene domačnosti, ki jo osebje z Evo na čelu uspeva dosegati kljub visoki profesionalnosti in natančnosti.

In kje so ta Sela pri Ratežu, se sprašuješ? Blizu Otočca pri Novem mestu. (jap: Raj je, raj na Rock Otočcu…). 😉 Lega turistične kmetije družinam prinaša odlično izhodišče za supanje po Krki. Malo manj za družinsko kolesarjenje, ker do kmetije ni speljana kakšna ekstra kolesarska pot. Samo povem, da ne boš razočarana. Ampak mi smo tokrat kolesa pustili doma in se fokusirali samo na vodo.

Prvi dan smo se zapeljali do Kostanjevice na Krki. Pravzaprav na obrežje Krke v tistem delu, kjer obkroža otoček Kostanjevica. Tako smo jo po reki obkrožali tudi mi, midve z Vito na enem supu, Bojan na drugem. Vmes smo se na kopnem izkrcali samo za sladoled. Vrhunsko.

Drugi dan je bil vremensko bolj kisel, zato smo šli na bazen v Dolenjske toplice. Nekaj za Vito, ker uživa v plavanju. Še posebej v bazenu, ker v vodi ni rib, ki se jih malo boji, odkar so nas na morju v nizki vodi grizljale. Večinoma smo se držali v tistem delu zunanjega bazena, ki je pravzaprav podaljšek notranjega, da smo bili na svežem zraku in v topli vodi hkrati. Nič posebnega, te toplice, ampak vzeli smo 3-urne karte in to je bil vrhunec avanture za Vito. Po poti nazaj smo se nameravali ustaviti na sladoledu v Novem mestu, pa je naša riba od utrujenosti zaspala v trenutku, ko smo parkirali. (Ja, to pomeni počitek na terasi turistične kmetije za naju!)

Zadnji dan smo se zapeljali do Otočca, kjer smo se lenobno sprehodili in razgledali naokrog. Potem smo želeli supati v Novem mestu. Pravzaprav smo res naredili nekaj zamahov, potem pa je začelo deževati. Pospravili smo plovila, klobuke in brisače, se popokali v avto in odpeljali do parkirišča bolj v centru mesta. Potem smo v dežju iskali picerijo Kralj Matjaž. Ne naredi iste napake kot mi: ne išči jo s pomočjo Google Mapsov. Peljali te bodo na sedež podjetja, in če boste imeli, tako kot mi, dež, ti ta ideja ne bo preveč zabavna.

Iskali smo ga dolgo, tega Kralja Matjaža, tako da se mu je brada vmes že nekajkrat ovila okrog Novega mesta. Ampak na koncu smo dojeli, da smo ga imeli pred nosom in smo se lahko samo smejali sami sebi. Splačalo se je. Z razlogom se lahko pohvalijo z nebeško lahkimi picami z drožmi, okusnim domačim pivom, prelepim interierjem in tekočim sladoledom za povrh. Vsekakor vredno obiska.

Imaš še kakšno vprašanje? Zapiši ga v komentar in z veseljem ti odgovorim. Če boste upoštevali priporočilo in jo mahnili v tiste konce, bom vesela, če boš delila z mano svojo izkušnjo. Sicer pa komaj čakam, da ponovimo.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Košarica
Scroll to Top